Tri dekády DOAS-u

  • Blog
  • architektúra
  • 21 Jún 2024
  • 6 min

Tento rok oslavujeme dôležitý míľnik pre našu spoločnosť. Za tri dekády DOAS-u sme sa vypracovali zo začínajúcej firmy na etablovanú spoločnosť v odvetví, ktoré je synonymom kvality, inovácií a spoľahlivosti.

Cieľ bol od začiatku jasný

Našu spoločnosť založili v roku 1994 drobní akcionári s jasným cieľom: tvoriť priestor pre kvalitné bývanie a úspešné podnikanie. Našou prioritou bolo vytvoriť silnú a stabilnú základňu, ktorá by umožnila nielen rast našej spoločnosti, ale aj rast a prosperitu našich partnerov v stavebnom priemysle.

Tomáš Šesták CEO

Firmu sme založili s jasným cieľom efektívnejšieho riadenia našich portfólií. Naša vízia spočívala v strategickom kapitálovom investovaní do stavebných spoločností, pričom sme postupne získavali ich akcie. Týmto spôsobom sme im poskytovali podporu a pomáhali v ich ďalšom rozvoji.

Naša firma mala kľúčovú úlohu stabilizovať stavebný trh v čase transformácií, keď už neboli potrebné veľké stavebné podniky v pôvodnej podobe. Cieľom bolo premeniť ich na moderné podniky, ktoré by mohli pokračovať v úspešnej činnosti. Významne sme k tomuto procesu prispeli a sme hrdí na to, že tieto spoločnosti existujú a prosperujú dodnes. Začínali sme ako malá firma s ôsmimi zamestnancami a postupne sme sa sformovali do väčšej spoločnosti – v dnešnej dobe s 30 zamestnancami. Náš kolektív nám umožňuje udržiavať flexibilitu, čo je veľká výhoda v dynamickom stavebnom sektore. Môžeme rýchlejšie reagovať na zmeny trhu a prispôsobovať sa potrebám našich klientov.

Budúcnosť tvoríme spolu

Naše projekty nie sú len o betóne a oceli. Sú o priestore pre ľudí, kvalitnej architektúre, premyslenom urbanizme a zodpovednom prístupe k danej lokalite. Budujeme nové mestské štvrte, komplexné obytné zóny, zelené kancelárie, efektívne logistické parky a automatizované parkovacie domy. Za 30 rokov nášho pôsobenia na trhu sa nám podarilo vytvoriť rozmanité portfólio projektov.

Naša nová mestská štvrť s kompletnou občianskou vybavenosťou Senec-Lužianky je v procese výstavby a stane sa jedinečným projektom pre ideálne bývanie. Realizujeme výstavbu dvoch zelených logistických parkov – VisionPark BA (Hala C) a VisionPark SC, vrámci ktorých prekračujeme hranice industriálneho stereotypu. V Leviciach pripravujeme unikátny projekt nájomného bývania GreenCity Levice, ktorý bude zhotovený inovatívnym stavebným postupom pomocou prefabrikátov. Vytvárame dlhodobo udržateľné stavby pripravené čeliť výzvam budúcnosti, pri ktorých využívame najnovšie technológie a inovatívne riešenia.

Turbulentné časy

Za posledných 5 rokov zažíval celý svet developmentu a nehnuteľností ťažšie časy. Napriek tomu môžeme povedať, že sme ich zvládali s minimálnymi dopadmi.

Tomáš Šesták CEO

Vďaka našej finančnej sebestačnosti a nezávislosti sme schopní robiť rozhodnutia interne, bez zásahov externých vplyvov. Navzdory rôznym krízam na realitnom trhu a počas pandemického obdobia sme dokázali udržať stabilitu a kontinuitu našich projektov. Spolupracovali sme s kvalitnými dodávateľmi a realizátormi stavieb, ktorí ocenili našu dôveru a prispeli k vytvoreniu výnimočných projektov.

Naša schopnosť nezávislého rozhodovania nám umožňuje neustále zlepšovať stavebné postupy a výsledky našej práce. Naši klienti vedia, že nehnuteľnosti od nás sú zárukou kvality a spoľahlivosti. Dopad koronakrízy zasiahol aj segment developmentu. Naša činnosť sa však nezastavila a postavili sme sa k danej situácii čo najracionálnejším spôsobom. Čas sme využili prevažne na strategické smerovanie DOAS-u a pracovali na dvoch projetkoch.

Jaroslav Škrovánek Head of Development

Covidová pandémia nás síce mierne spomalila, ale rozhodne nezastavila. Tieto krízy nás posilnili a poskytli nám príležitosť na rast a inovácie. Zatiaľ čo iní stagnovali, my sme aktívne stavali a pracovali na nových projektoch, čím sme získali konkurenčnú výhodu.

V neposlednom rade tu bola inflácia, ktorá tiež zasiahla segment developerstva a stavebníctva. Priniesla značné výzvy, ktoré ovplyvňovali všetky aspekty výstavby a realitného trhu. Zvyšujúce sa ceny stavebných materiálov, práce a energetických zdrojov spôsobili, že náklady na výstavbu prudko stúpli. Developeri čelili dilemám, ako udržať svoje projekty finančne životaschopné, zatiaľ čo sa snažili vyhnúť preťaženiu koncových spotrebiteľov zvýšenými cenami nehnuteľností. Priemerná inflácia za celý rok 2023 dosiahla 10,5 %, čo je štvrtá najvyššia hodnota v 30-ročnej histórii samostatného Slovenska.

Jaroslav Škrovánek Head of Development

Rastúce úrokové sadzby ovplyvnili aj financovanie projektov, čo zvýšilo náklady na pôžičky a hypotéky. Pre mnoho developerských firiem bolo výsledkom spomalenie niektorých projektov, odkladanie začiatku výstavby alebo dokonca pozastavenie rozpracovaných plánov. My sme toto obdobie využili a stavali sme na plno. Zároveň sme aj hľadali nové stratégie na optimalizáciu nákladov a efektívnejšie riadenie svojich projektov.

Tvoríme s víziou

Neustále pracujeme na zdokonaľovaní našich projektov. Tvoríme ich s víziou udržateľnosti a väčšej zodpovednosti. Tento prístup pre nás nie je len aktuálnym trendom, ale spoľahlivou cestou k zdravšej budúcnosti.

Jaroslav Škrovánek Head of Development

V mestskej štvrti Senec-Lužianky máme v pláne aktívne pokračovať v práci ešte niekoľko rokov, pričom prvé domy sú už v procese realizácie. Projekty mestskej logistiky – VisionPark v Bratislave a v Senci predstavujú moderné riešenia pre skladovanie a dodávku tovaru pre zákazníkov našich klientov. Veríme, že projekt Green City Levice získa všetky nevyhnutné povolenia v stanovenom harmonograme. Tento projekt prinesie budúcim rezidentom a mestu atraktívne nájomné byty. Aj keď máme v pláne nové projekty, momentálne sa sústreďujeme na dokončenie a zlepšenie tých súčasných.

V posledných rokoch prežíval celý developerský sektor turbulentné obdobia, no našu spoločnosť to práve posilnilo. Ukázalo sa, že DOAS funguje spoľahlivo, všetky projekty prebiehajú podľa plánovaného harmonogramu a naši klienti nám plne dôverujú.

Zaujal vás tento článok ?

Dostávajte nové články o architektúre a urbanizme priamo na mail.